SintLucas volgens studenten beste mbo-school

 
15 jun 2012
 

De mbo-studenten van SintLucas in Boxtel waarderen hun school met een rapportcijfer 8. Daarmee is de mbo-vakschool samen met collega-vakschool Cibap uit Zwolle uitgeroepen tot de beste mbo-school van Nederland. Het cijfer werd gegeven in het kader van de JOB Monitor, een onderzoek uitgevoerd door de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB).

Walther Tibosch, voorzitter college van bestuur van SintLucas, is tevreden met dit resultaat. ‘Dit is een groot compliment voor onze medewerkers. Aan de top komen is al een geweldige prestatie, aan de top blijven vraagt om heel veel professionaliteit en inzet.’ Ook de opleiding kreeg van de studenten een waardering, in Boxtel kwam dat cijfer uit op een 7,8. Landelijk ligt het gemiddelde cijfer voor de opleiding op een 6,9 en voor de school op een 6,3. Aan de JOB monitor namen 65 van de 66 Nederlandse mbo-scholen deel.

Resultaten Eindhoven
Ook de studenten van SintLucas in Eindhoven namen deel aan het onderzoek. Het onderzoek werd begin 2012 uitgevoerd en vond toen plaats onder de naam de eindhovense school. Vanaf 10 mei  draagt de vmbo- en mbo-vakschool in Eindhoven ook de naam SintLucas. De Eindhovense studenten waarderen hun opleiding met een 7,3. De school krijgt van hen een 6,6. Tibosch: ‘De afgelopen twee jaar is er in Eindhoven hard gewerkt aan verbetering van de kwaliteit van de opleidingen. Daardoor worden deze al hoog gewaardeerd door de studenten. Het is duidelijk dat de sfeer op school, volgens de studenten, nog een positieve injectie kan gebruiken.’

Hoge respons
Het aantal studenten dat de monitor invulde, was voor beide locaties van SintLucas hoog in vergelijking met alle andere mbo-scholen. Bij SintLucas in Eindhoven vulde 81,5 procent (1.188 van de 1457 studenten) de vragenlijst in. Bij Sintlucas in Boxtel ging het om 77,2 procent (1.072 van de 1389 studenten). Ook landelijk gezien lag het percentage hoger dan in 2010. Iets minder dan de helft van het aantal Nederlandse mbo-studenten namen deel aan de enquête: ruim 215.000 van de in totaal 516.532. Twee jaar geleden was dit slechts 26,7 procent van alle mbo-studenten. Voor de organisatie en de deelnemende scholen is een hoge respons belangrijk, omdat de resultaten dan een betrouwbaarder beeld geven, zowel schoolbreed als per team/klas. Bovendien geeft het een beter inzicht in hoe tevreden mbo’ers zijn over hun opleiding en het onderwijs.

Voor het JOB zijn er acht punten waar ze mee aan de slag willen binnen het mbo-onderwijs. Deze punten scoren laag in het onderzoek onder de mbo-studenten. De eerste drie zijn: een betere afhandeling van klachten, de contacten tijdens de stages verbeteren en het studeren voor studenten met een beperking beter mogelijk maken.

Meer informatie
De uitslag van het de JOB Monitor is vandaag officieel bekend gemaakt. Meer informatie is te vinden op de website www.job-monitor2012.nl