Studenten maken animaties voor Eindhovense gevels

 
26 okt 2012
 

Met een applicatie op je smartphone een gevel in de Eindhovense wijk Gestel tot leven wekken. Studenten van de opleidingen Game Art en Audiovisueel Vormgeven maakten twee animaties en een filmpje voor drie flats in de buurt van het gebouw van SintLucas in Eindhoven. Door een applicatie te downloaden op je telefoon, krijg je een extra dimensie, Augmented Reality, te zien. De animaties en het filmpje laten het Gestel van nu en de toekomst zien.

De studenten maakten het filmpje en de animaties samen met Studio Maatwerk, Studio 1:1 en het bedrijf Beyond Reality. De opdracht werd uitgevoerd in opdracht van het Woonbedrijf dat de flats in beheer heeft. Deze flats waren toe aan een opknapbeurt en Studio Maatwerk en Studio 1:1 stelden voor om deze schilderbeurt een extra dimensie te geven. Ze zochten de samenwerking met SintLucas om ook studenten bij het project te betrekken. Zo konden ze wat terug doen voor de wijk waar hun school deel van uitmaakt.

Zwevend eiland
Op de zijgevels van vier flats in de Eindhovense wijk zijn vier grote schilderijen aangebracht. Deze fungeren als ‘marker’ voor de applicatie. Door deze tekening met je telefoon te scannen, komt de gevel tot leven. Deze markers zijn ook door de studenten ontworpen. Bij de animatie ‘Gestel de Tempel’ hebben de studenten gebouwen en kunstwerken uit Gestel samengevoegd tot een futuristisch zwevend eiland. Via het filmpje ‘Gestel in Beeld’ verandert de gevel in een grote beeldbuis. Studenten filmden verschillende plekken in het centrum van Eindhoven en via het filmpje kom je uiteindelijk in het gezellige Gestel terecht. De animatie ‘Gestel in 2154’ werpt via een virtuele kijkdoos een blik in de toekomst. Vorig jaar werd al een van de vier gevelschilderijen aangebracht. Ook de animatie voor deze gevel werd door studenten van SintLucas gemaakt. Als je je telefoon hiervoor houdt, kun je een spelletje spelen. Als je het uitspeelt, krijg je een kijkje in het huis van een van de bewoners. Bekijk via deze link het filmpje van dit project.

Uitleg aan buurtbewoners
Op 25 oktober waren buurtbewoners bij SintLucas te gast. Ze kregen van de studenten en Studio Maatwerk een demonstratie van de twee animaties en het filmpje. Ook vertelden de studenten aan de aanwezigen hoe hun ontwerp tot stand was gekomen, onder andere door schetsen te laten zien. De bewoners reageerden enthousiast. De meesten hadden de gevelschilderijen al gezien maar wisten nog niet precies waarvoor ze dienden. Na afloop mochten ze zelf aan de slag om de applicatie uit te proberen. Ook was er taart waarop de gevels van de vier flats waren afgebeeld.

Bezoek zelf de beschilderde flats aan de Von Flotowlaan in Eindhoven.